Prva socijalna samoposluga uskoro i u Đakovu

Pod sloganom „Zrno do zrna pogača” laička Socijalno-humanitarna udruga „Terezijin krug”, proistekla iz dosadašnjeg dvadesetogodišnjeg djelovanja, pokreće od četvrtka 26. rujna akciju prikupljanja prehrambenih proizvoda za prvu socijalnu samoposlugu u Đakovu koja će biti otvorena krajem listopada u Mažuranićevoj ulici broj 8.

„Riječ je o humanitarnom, odnosno dragovoljnom doniranju hrane za ljude u potrebi u našoj sredini. Bilo je potrebno osnovati udrugu da bi ta udruga otvorila socijalnu samoposlugu, a smještena je u Mažuranićevoj ulici broj 8, između zgrade đakovačke ispostave Zavoda za zapošljavanje i Dječjeg vrtića”, ističe predsjednica udruge sestra Karmela Eva Dominković.

Građani su pozvani donirati pakirane prehrambene, ali i druge artikle koji će nakon završetka akcije prikupljanja, a koja traje do 24. listopada, kroz socijalnu samoposlugu biti podijeljeni potrebitima.

„Zapravo je to jedan veći poziv na doniranje i volontiranje i tko želi može postati i član udruge jer tim dobrotvornim radom sami sebi pomažemo u kvaliteti života, bivamo mirniji i radosniji jer smo svrsi našeg ljudskog i vjerničkog poslanja bliže. Smatramo da pomažemo drugima, a u stvari najviše pomažemo sami sebi”, objašnjava sestra Karmela čiji je Terezijin krug i dosad kroz trajnu akciju „Među nama – siromah siromahu” pomagao one u potrebi.

„Zapravo, dogodio se jedan kvalitativni pomak jer je taj Terezijin krug prerastao u istoimenu socijalno-humanitarnu udrugu koja će se brinuti o ljudima u potrebi, nezaposlenima, beskućnicima i drugim marginaliziranim osobama. Željeli bismo pomoći onoliko koliko možemo, a ako se svi složimo kao zrno do zrna, onda bi to mogla biti jedna velika akcija međusobnog zajedništva i solidarnosti”, naglašava sestra Karmela.

Socijalna samoposluga će, kako najavljuje predsjednica novoosnovane socijalno-humanitarne udruge, raditi jednom tjedno, četvrtkom od 9 do 11 sati ili poslije podne od 14:30 do 16:30.

„Donatorom hrane može postati svatko, a uglavnom bi to trebala biti pakirana hrana; šećer, brašno, ulje, sol, tjestenina, riža, keksi, higijenske potrepštine i sve drugo ostalo što prepuštamo mašti i dobrohotnosti naših srdaca”, kaže sestra Karmela.

Prva đakovačka socijalna samoposluga trebala bi početi s radom krajem listopada, odnosno po završetku akcije prikupljanja prehrambenih artikala.

„Ja se nadam da ćemo vrućim srcem dobro napuniti za početak ovu socijalnu samoposlugu i onda ćemo skromno obilježiti početak rada, možda već 24. listopada”, zaključuje predsjednica socijalno-humanitarne udruge „Terezijin krug” sestra Karmela Eva Dominković.