Papa volonterima koji brinu za siromašne: Vi nam pomažete shvatiti vrijednosti istinskog života

Papa Franjo primio je 28. kolovoza, u povodu desete obljetnice djelovanja, članove francuske udruge Lazar, koja brine o siromašnima, beskućnicima i mladima različite dobi, primajući ih u ‘solidarne’ stanove, prenosi hrvatska sekcija Vatican Newsa.

Papa im je uručio svoj govor, u kojemu prije svega djelatnicima i volonterima udruge izražava duboku zahvalnost za iskustvo njihova svakodnevnoga suživota i bratstva. Imate prigodu biti, i to ne samo za vas same nego i za cijeli svijet, izlog društvenoga prijateljstva koje smo svi pozvani živjeti. U sredini punoj ravnodušja, individualizma i sebičnosti, pomažete nam shvatiti da se vrijednosti istinskoga života nalaze u prihvaćanju različitosti, u poštovanju ljudskoga dostojanstva, u slušanju, brizi i služenju najmanjima, istaknuo je Papa, dodajući  kako jedino njegujući tu vrstu odnosa možemo učiniti mogućim uključivo društveno prijateljstvo i bratstvo otvoreno svima.

Obraćajući se potom siromašnima, bolesnima i beskućnicima, koje udruga svakodnevno prima, Papa ih je potaknuo da se ne obeshrabruju. U društvu se možete osjetiti izolirani, odbačeni i možete trpjeti zbog isključenosti. Ali, nemojte se predati… Idite naprijed, njegujući u srcu nadu zarazne radosti. Vaše nas životno svjedočanstvo podsjeća da su siromašni pravi evangelizatori, jer su prvi evangelizirani i pozvani sudjelovati u radosti Gospodinovoj i njegova Kraljevstva – napisao je te istaknuo da siromašni imaju posebno mjesto u Božjem srcu. Čak i ako vas svijet gleda s visoka, vi ste dragocjeni, mnogo značite u Gospodinovim očima. Bog vas voli, vi ste njegovi povlaštenici. Stoga ne dopustite da vam oduzmu vašu radost života i pomoći drugima da žive.

Na kraju je djelatnike i volontere udruge ponovno potaknuo da ostanu čvrsti u svojim uvjerenjima i svojoj vjeri, ali i da idu dalje od normalnoga poslanja koje obavljaju u posljednjih deset godina. Širite vatru ljubavi koja grije hladna i bezosjećajna srca. Nemojte se zadovoljiti životom prijateljstva i solidarnosti među članovima vaše udruge, nego idite dalje. Usudite se ulagati u slobodno darovanu i primljenu ljubav, napomenuo je papa Franjo.

Izvor: IKA

Objavljeno: 28. kolovoza 2021.