O KULTURI ODBACIVANJA

Papa Franjo: Prava radnika, migranata, bolesnih, nerođenih, umirućih i najsiromašnijih sve se više zanemaruju ili uskraćuju

Uskraćivanje temeljnih prava – na dostojanstven život, na fizičku, psihološku i duhovnu skrb, pravednu plaću, znači uskraćivanje ljudskog dostojanstva, istaknuo je Papa.

Papa Franjo primio je u petak 10. prosinca članove Unije talijanskih katoličkih pravnika (UCGI) okupljene u Rimu na 70. nacionalnom seminaru, posvećenom pravnoj zaštiti najslabijih u društvu, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Nacionalni seminar s temom “Najmanji u društvu. Pravna zaštita slabih subjekata” Unije talijanskih katoličkih pravnika otvorio je 9. prosinca Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, a održava se do 11. prosinca.

Primajući pravnike Papa se prisjetio nedavnog posjeta izbjegličkom kampu na grčkom otoku Lezbos, ističući da dostojanstvo svakoga mora imati prednost pred svime. Ipak, koliko smo udaljeni od toga poštovanja. Zlostavljanje, nasilje, nemar, propusti ne čine ništa doli povećavanje kulture odbacivanja. A tko nije zaštićen će uvijek biti marginaliziran, upozorio je Papa.

Od katoličkih pravnika traži se da pridonesu “promjeni smjera“. Najmanji, bespomoćni i slabi imaju prava koja se moraju poštivati, a ne gaziti. To je intrinzični poziv naše vjere, dodao je Papa, podsjetivši i kako je sam Krist u svom zemaljskom poslanju bio svim srcem usmjeren na najmanje, da ih ozdravi i navijesti radosnu vijest o Kraljevstvu Božjem.

Više nego ikada prije katolički pravnici pozvani su afirmirati i štititi prava najslabijih unutar ekonomskog i društvenog sustava koji pretendira uključivati različitost, ali zapravo sustavno isključuje one koji nemaju glas, upozorio je Sveti Otac. Prava radnika, migranata, bolesnih, nerođenih, umirućih i najsiromašnijih sve se više zanemaruju ili uskraćuju. Čini se da oni koji nemaju sposobnost trošenja i konzumiranja ništa ne vrijede. No uskraćivanje temeljnih prava – na dostojanstven život, na fizičku, psihološku i duhovnu skrb, pravednu plaću, znači uskraćivanje ljudskog dostojanstva, istaknuo je Papa.

Priznavanje načela i konkretno jamčenje prava, zaštita najslabijih je ono što nas čini ljudima. U suprotnom dopuštamo da nad nama vlada zakon najjačih i dajemo prostor ugnjetavanju. Stoga priznavanje prava najugroženijih ne proizlazi iz vladinog ustupka. Katolički pravnici ne traže usluge uime siromašnih, već se čvrsto zalažu za prava koja proizlaze iz priznavanja ljudskog dostojanstva. Smisao katoličkog pravnika – bez obzira na ulogu – jest da pridonese zaštiti ljudskog dostojanstva slabih afirmacijom njihovih prava. Na taj način pridonose afirmaciji ljudskog bratstva, umjesto narušavanja Božje slike utisnute u svakoj osobi, zaključio je Papa u obraćanju talijanskim katoličkim pravnicima.

Objavljeno: 11. prosinca 2021.