IZRABLJIVANJE JE OBLIK ZLOSTAVLJANJA

Foto: James Dalrymple/Shuterstock

Papa Franjo o dječjem radu: Previše malenih ruku lišeno je dostojanstva

Zbog radnoga su izrabljivanja, koje nerijetko dovodi do najgorih oblika zlostavljanja druge vrste, milijuni djece lišeni radosti njihove mladosti i njihova, od Boga darovanoga, dostojanstva.

Papa Franjo je povodom pete Globalne konferencije o eliminaciji radnoga iskorištavanja djece i adolescenata, koja se održava u Durbanu u Južnoafričkoj Republici, poslao poruku u kojoj potiče na suzbijanje te pojave na odlučan način, zajednički i odvažno, kako bismo mališanima vratili život na koji imaju pravo.

Siromaštvo je majka svakog iskorištavanja. Bijeda koju prati nedostatak zaštite osnovnih prava ponor je koji svake godine proguta milijune ljudi, počevši od onih koji se ne znaju obraniti, od djevojčica i dječaka, a zateknu se kako obrađuju polja, rade u rudnicima, prolaze velike udaljenosti kako bi došli do vode te obavljaju poslove koji im onemogućuju pohađanje škole, a da ne govorimo o zločinu dječje prostitucije – sâm je papa Franjo, u poruci Svjetskoj organizaciji rada (ILO), naveo dramatične činjenice koje obuhvaćaju – kako je napisao – milijune djevojčica i dječaka osuđenih na život gospodarskoga i kulturnoga osiromašenja.

Papa je svoje riječi uputio sudionicima pete Globalne konferencije o eliminaciji dječjega rada, koja započela u nedjelju u Durbanu u Južnoafričkoj Republici, a završava u petak.

Poruku je okupljenima u ponedjeljak pročitao apostolski nuncij u toj zemlji, nadbiskup Peter Bryan Wells, koji je prenio zabrinutost pape Franje zbog te tragedije koja se posljednjih godina pogoršala – kako je istaknuo – zbog utjecaja opće zdravstvene krize i širenjem krajnjega siromaštva u brojnim dijelovima našega svijeta.

Za malene ruke kojih je previše, a koje su primorane činiti ono što nijedno dijete ne bi smjelo, Papa traži od nadležnih međunarodnih i nacionalnih tijela veće zauzimanje u iskorjenjivanju strukturalnih uzroka globalnoga siromaštva i skandalozne nejednakosti koja i dalje postoji među članovima ljudske obitelji.

Zbog radnoga su izrabljivanja, koje nerijetko dovodi do najgorih oblika zlostavljanja druge vrste, milijuni djece lišeni radosti njihove mladosti i njihova, od Boga darovanoga, dostojanstva. Stoga je na konferenciji Svjetske organizacije rada zadaća da širi veću svijest o tom pitanju kako bi se pronašli odgovarajući i učinkoviti načini za zaštitu dostojanstva i prava djece, posebno kroz promicanje sustava socijalne zaštite i pristup obrazovanju za sve – istaknuo je Papa te dodao – I Sveta Stolica, kao i cijela Crkva, zauzima se kako bi se ta pojava suzbijala odlučno, zajednički i odvažno, budući da mjera kojom se poštuju urođeno ljudsko dostojanstvo i temeljna prava mališana, očituje koja vrsta odraslih jesmo i želimo biti, te kakvo društvo želimo izgraditi.